H5P in Moodle (2) Plug-in of integratie?

De Visie van H5P

Om te bepalen wat de voorkeur heeft, de plug-in of integratie in Moodle, is de visie van H5P leidend.
Als je de H5P website opent, dan weet je gelijk welke criteria je kunt hanteren: ‘Creëren, Delen en Hergebruiken.’ Bekijk je de website van H5P Group, het bedrijf achter H5P, dan is de kern: ‘Wij helpen de wereld om sneller betere inhoud te creëren. Dat zijn beloftes die je houvast geven om in Moodle te kijken, werkt het nou echt zo?
In Moodle zijn er een paar rollen die direct te maken hebben met de werking van H5P activiteit. Dat zijn o.a. de administrator en de trainer. Voor hen zijn: insteltijd en gebruiksgemak ook wezenlijke criteria.

H5P in Moodle 4.0 – De administrator

Ook in Moodle 4.0 is het mogelijk gebruik te maken van zowel de geïntegreerde blauwe H5P activiteit als de zwarte H5P plug-in.

H5P_in-Moodle-40

De administrator beheert de instellingen van de geïntegreerde blauwe H5P activiteit via ‘Sitebeheer > H5P’:

H5P_Blauw-instellingen

 1. H5P overzicht. Als eerste kan hierin kan de administrator de H5P knop in de Atto-editor verwijderen. Vervolgens is het H5P-filter te activeren of te deactiveren. Tenslotte is mogelijk om het tijdsschema van de geplande taak om beschikbare inhoudstypen te downloaden aan te passen.
 2. Beheer H5P-inhoudstypen. Hierin bepaalt de administrator welke inhoudstypen beschikbaar komen voor de site en welke niet. Het is uiteraard zinvol om dit niet te beperken.
 3. H5P-instellingen. In dit gedeelte is de versie van de H5P-frameworkhandler vast te stellen.

Naast het beheer van de instellingen heeft de administrator (geldt ook voor de rol manager) de mogelijkheid, om bij de geïntegreerde blauwe H5P activiteit interacties op verschillende niveaus toe te voegen via ‘Startpagina > Sitepagina’s > Inhoudsbank’:

H5P_inhoudsbank

 1. Op systeemniveau. H5P-interacties in elke cursus te selecteren. Het onderhoud gebeurt centraal. Via rollen en rechten is dit in Moodle aan te passen.
 2. Op cursuscategorieniveau. H5P-interacties zijn in alle cursussen, die onder een gekozen categorie hangen, te selecteren. Het onderhoud gebeurt centraal. Via rollen en rechten is dit in Moodle aan te passen.
 3. Op cursusniveau. H5P-interacties zijn alleen in de gekozen cursus te selecteren. Het onderhoud kan zowel centraal als op cursusniveau.

In de inhoudsbank vind je per geüploade H5P interactie de onderstaande informatie:

H5P_inhoudsbank

 1. Inhoud naam. De bestandsnaam.
 2. Aantal keer gebruikt. In dit voorbeeld is de H5P interactie in 2 cursussen gebruikt.
 3. Laatst gewijzigd. Datum en tijd van de laatste aanpassing in de H5P interactie.
 4. Grootte. In dit voorbeeld is de omvang van de H5P interactie ‘Afbeeldingskeuzeronde NL’ dus 5.8 megabyte.
 5. Type. Standaard is dit H5P Archief.
 6. Auteur. De naam van de in Moodle ingelogde gebruiker die de interactie heeft geplaatst. Dus niet de oorspronkelijke auteur in de meta-gegevens van de H5P interactie.

Klik je vervolgens op het bovenstaande voorbeeld ‘Afbeeldingskeuzeronde’ dan kun je de volgende acties uitvoeren:

H5P_interactie-bewerken

 1. Bewerk. Hiermee pas je de inhoud van de interactie aan.
 2. Meer. > 5 opties:
  1. Maak niet-vermeld. Andere trainers kunnen deze interactie niet zien en dus ook niet selecteren.
  2. Hernoem. De naam van de interactie overschrijven.
  3. Vervang door bestand. De interactie inwisselen voor een andere interactie.
  4. Download. De H5P interactie downloaden naar je pc om bijvoorbeeld te uploaden naar WordPress.
  5. Verwijder. De interactie uit de inhoudsbank te halen. Als er bij Aantal keer gebruikt 1 of meer staat, dan krijg je een melding.
 3. Verlaat. Je keert terug naar de inhoudsbank.

Als administrator kun je het beheer van de blauwe H5P inhoud-types in-/ uitschakelen of verwijderen in de inhoudsbank. Ga naar ‘Sitebeheer > Plugins > Inhoudsbank > Beheer inhoud-types’:

H5P_Beheer-inhoud-types

 1. Klik op het oogje om de H5P inhoud-types in- of uit te schakelen.
 2. Klik op Verwijder om de H5P inhoud-types te schrappen uit de Inhoudsbank.

Het beheer van de zwarte H5P plug-in loopt via ‘Sitebeheer > Plugins > Activiteitenmodules > H5P’ met de onderstaande mogelijkheden:

H5P_plugin-instellingen

 1. H5P Instellingen. Het automatisch opslaan van de interactieve inhoud voor elke gebruiker. De opslagfrequentie in seconden en het doorgeven van de gebruikersstatistieken aan H5P.org.
 2. De weergaveopties. Hierin zijn opgenomen: de activiteitenbalk en frame, de instelling van het downloaden, de instelling van inbedden-knop, de copyright en ‘Over H5P-knop’.
 3. De inhoudstypen. De mogelijkheid om een LRS afhankelijke inhoudstypen in te schakelen en het gebruik van de H5P-hub in te stellen.
 4. De mogelijkheid om je te registreren bij de H5P-hub.
 5. Het instellen van de H5P-bibliotheken.

 

H5P in Moodle 4.0 – De trainer

In een cursus selecteert de trainer de blauwe H5P activiteit. Dan volgt zoals genoemd in het eerste deel de mogelijkheid om een pakketbestand te uploaden. De extra downloadpijl is inmiddels weggehaald. Als de trainer naar de inhoudsbank gaat, dan kan hij de beschikbare H5P interactie selecteren of hij maakt een nieuwe interactie via de ‘Voeg toe-knop’.

H5P_Voeg-toe-knop

Een andere mogelijkheid is om selecteerbare interacties in de inhoudsbank te embedden in de cursus. Daar is dus die knop voor in de editor. Hiermee is de H5P interactie gelijk zichtbaar en hoef je niet eerst op het blauwe H5P pictogram te klikken om de inhoud van de interactie te zien.

H5P_embedden

De werkwijze voor de trainer is als volgt:

 1. Klik in de cursus op ‘Activiteit of bron toevoegen’
 2. Selecteer bij de tab Bronnen het ‘Label’
 3. Klik bij Label tekst in de editor op de ‘H5P knop’
 4. Ga in de pop-up H5P invoegen naar ‘Blader door opslagruimten…’
 5. Selecteer bij Inhoudsbank de gewenste map en klik op de H5P interactie van je keuze
 6. Vervolgens Selecteer je dit bestand, maak je een selectie bij de H5P opties en klik je op ‘H5P invoegen’
 7. De H5P interacties verschijnt in de editor. Klik nu op ‘Bewaar de wijzigingen en keer terug naar de cursuspagina’
 8. Je ziet de interactie nu gelijk staan.

De werkwijze voor het selecteren van de zwarte H5P is ongewijzigd. Je kunt dit teruglezen in het eerste bericht. Ook de wijze hoe je een zwarte H5P interactie embed is niet veranderd.

H5P_interactieve-inhoud-toevoegen

H5P insteltijd en gebruiksgemak

Je hebt nu een goed beeld hoe de administrator (manager) en de trainer omgaan met de blauwe en de zwarte H5P activiteit in Moodle.
Terug naar de visie van H5P. Kijk je naar het creëren, dan is er nog steeds lichte voorkeur voor de zwarte H5P activiteit. Maar kijk je naar delen en hergebruiken, dan zijn de mogelijkheden van de blauwe H5P activiteit ruimer en veelzijdiger.

Om te bepalen welke versie nu de voorkeur heeft komen in het derde deel de H5P insteltijd en het gebruiksgemak aan bod.

Wil je alles over H5P in het Nederlands weten, een H5P training volgen of je opleidingsmateriaal met H5P in Moodle plaatsen? Neem dan contact met mij op.