H5P in een notendop
Met H5P ben je staat om opleidingsmateriaal helemaal interactief te maken. En dat ook nog op totaal verschillende platformen: Moodle, WordPress, Drupal, noem maar op… Binnen de minuut kopieer je heel eenvoudig je volledige interactie van bijvoorbeeld Moodle naar WordPress en vice versa.
Geen wonder dat deze E-learning auteurstool in zeer korte tijd immens populair is geworden. En er zijn nog meer voordelen:
- De software is eenvoudig te leren en kent een grote variatie in interacties.
- Je kunt de resultaten vastleggen zowel in WordPress als in een leeromgeving.
- Zeer laagdrempelig te gebruiken omdat H5P bijna 100% is vertaald naar het Nederlands.
- Volledig responsive, dus je bent verzekerd van optimaal gebruik op smartphone en je tablet.
- Het is gratis en volledig open source. Dus geen verborgen kosten. Ook niet voor het onderhoud.
H5P t/m Moodle 3.7
Als start ontwikkelde H5P voor het leerplatform Moodle een plug-in. Hiermee kregen de E-learning bouwers, naast de bekende Moodle bronnen en activiteiten, de beschikking kregen over alle interactieve modules van H5P.
Hoe het werkt? Heel intuïtief!
- Je selecteert in de een Moodle de zwarte H5P activiteit.
- Daarna selecteer je in de H5P hub de gewenste H5P interactie
- Vul de interactie en plaats of embed deze in je cursus en klaar is kees.
H5P in Moodle 3.8 t/m 3.11
Moodle zag het enorme succes van de H5P plug-in en ging direct aan de slag om deze plug-in stapsgewijs te integreren in de eigen software. Daarmee kregen ontwikkelaars twee H5P activiteiten in beeld en dat zorgde voor verwarring.
Want welke moest je nu kiezen; H5P Blauw of H5P Zwart?
Om het nog wat moeilijker te maken kwam er in de ‘Beschrijving’ van de geselecteerde blauwe activiteit een H5P-knop te staan. Hier kon je een H5P interactie invoegen door ofwel een URL in te voeren of door een H5P-bestand te uploaden. Grote vraag in het begin was o.a.: ‘Waarom in de Beschrijving?’ Daaronder stonden twee opties:
- Een pakketbestand uploaden.
- Een inhoudsbank om je H5P-bestanden te beheren.
Opende je de inhoudsbank, dan kon je net als bij de H5P-knop in de ‘Beschrijving’ ook een bestand uploaden. Als je dan naarstig op zoek ging naar het vertrouwde H5P-menu en klikte op de knop met de onlogische naam ‘Voeg toe’, dan vond je deze eindelijk weer terug. Had je de interactie eenmaal gemaakt, dan kon je weer verder puzzelen, want hoe kon je de interactie in je cursus plaatsen?
Toch waren er in de opvolgende Moodle versies ook een aantal verbeteringen zoals het kunnen zien hoe vaak interacties waren gelinkt en wie de makers waren. De mogelijkheid om als bouwer je gemaakte interactie te delen met anderen E-learning makers was een kleine uitbreiding op de plug-in. Maar qua gebruiksgemak verdiende de integratie zeker geen schoonheidsprijs. Het was gewoon te omslachtig om eenvoudig mee te kunnen werken. Kortom, teveel handelingen.
Veel E-learning bouwers bleven daarom bij de vertrouwde zwarte H5P-activiteit. Dit was toch de snelste en meest intuïtieve manier van werken.
H5P vanaf Moodle 4.0
Blijkbaar waren de ervaringen met de H5P integratie voor Moodle aanleiding om er nog eens goed naar te kijken. Ook de focus op het Moodle UX-programma was reden genoeg om de opname van H5P in de Moodle software tegen het licht te houden.
Benieuwd naar het resultaat? Dat komt aan bod in: H5P in Moodle (2) Plug-in of Integratie?