Mijn H5P website volledig op de schop

Mijn H5P website volledig op de schop
De start van mijn H5P website

Je kent het wel. Als je net begint met bouwen, dan weet je precies wat je hebt en waar je materialen liggen die je binnenkort gaat gebruiken. Zo ga je lekker van start. Bij mijn H5P project was het niet anders. Gewoon begonnen met één vertaling, één microtraining en één voorbeeld. Heerlijk overzichtelijk!

Maar mijn H5P website begon te groeien. En al heel snel werd het zoeken naar waar ik de foto’s, de vertalingen, de videoscripts. H5P interacties, etc. had staan. Daar kwam nog bij dat alles van H5P in klassen werd ingedeeld. Je kunt je voorstellen dat ik aardig wat geschoven heb met de digitale bestanden. Vaak meerdere malen hetzelfde bestand. Kom dat een beetje bekend voor of heb jij al je bestanden keurig in de juiste mappen staan en hoef je nooit ergens naar te zoeken?

Een digitaal uithangbord

Bekend of onbekend met H5P, als E-learning bouwer bekijk je graag hoe een interactie werkt. En goed voorbeeld erbij geeft iets extra’s. Zo van, ja dat is ook wel iets wat heel handig is voor mij. En natuurlijk in het Nederlands, want daarmee is alles veel beter toegankelijk. Met dat alles in mijn achterhoofd heb ik mijn eerste website ‘H5P in het Nederlands’ gebouwd. Nu denkt je misschien: klaar is kees. Alle onderdelen zijn nu toch lekker overzichtelijk en goed gerubriceerd. Ja, dat lijkt op het eerste gezicht wel zo maar… Om een paar voorbeelden te noemen. Alle interacties moesten wel alfabetisch gesorteerd zijn per klasse. Dus bij elke nieuwe H5P interactie die erbij kwam moest ik de afbeeldingen opnieuw instellen en de koppen aanpassen als het aantal veranderde. Je begrijpt, dat was verre van ideaal. Even voor de goede orde. De website H5P in het Nederlands groeide door en bevat nu 70 microtrainingen.

Gebruikers vragen om een nieuwe H5P website

Het onderhoud kostte dus een enorme hoeveelheid tijd en het werd ook saai werk. Daarnaast had ik nog plannen om de toegankelijkheid voor de gebruikers sterk uit te breiden. De vragen die gebruikers stelden waren:

  1. Welke interacties zijn samengesteld uit meerdere H5P interacties?
  2. Kun je aangeven welke interacties je kunt selecteren in de H5P-hub?
  3. Welke H5P interacties zijn op dit moment inactief?
  4. Is er een indeling te maken tussen H5P interacties met en zonder vragen?
  5. Als je H5P in Moodle gebruikt, van welke interacties worden de resultaten opgeslagen in het cijferboek?
 

Genoeg vragen dus waar ik antwoord op wilde geven. Maar dat kon echt niet meer in de oude website, want gebruikers konden niet precies vinden waar ze naar op zoek waren en de website was gewoon onderhoudsonvriendelijk.

De ultieme oplossing: een dynamische website

Dit is wel een beetje een technisch verhaaltje. In het kort komt het hier op neer. Alle onderdelen: plaatjes, teksten, interacties, en video’s worden opgeslagen in een database. Via Custom Posts verdeel ik deze over 4 categorieën: platformen, interacties, tips en blogs. Daarna maak ik loop en en post templates voor de lay-out van alle onderdelen. Hierin, en nou wordt het interessant voor jou als gebruiker, komen de pictogrammen te staan die antwoord geven op de bovenstaande vragen.

Om de eerste vraag gelijk maar te beantwoorden, heb ik een multitool indicator H5P_Multitool toegevoegd aan het overzicht. Je kunt dat goed zien op de overzichtspagina door naar beneden te scrollen. Als je nog even geduld hebt, de andere gebruikersvragen ga ik binnenkort op dezelfde wijze zichtbaar maken. Als je wilt weten hoe dat eruit gaat zien, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Je krijgt automatisch bericht.