Mijn H5P filmpjes gestolen … en dan?

H5P_filmpjes-gestolen

Wat gebeurde er?

H5P is een prachtige auteurstool voor het maken van interactieve E-learning en ik ben altijd benieuwd naar het gebruik van H5P interacties. In de eerste plaats als inspiratie en ook om van te leren.
Op een van die zoektochten kwam het moment dat ik klikte op een zoekterm in Google en ineens zag ik H5P microtrainingen op de site van een zeer grote organisatie staan. Verbazing alom, want die vertoonden wel een hele grote gelijkenis met mijn eigen materiaal.
Bij nader onderzoek bleek dat er veel meer aan de hand was. De organisatie had namelijk 43 van mijn H5P filmpjes opgenomen, er interacties uitgehaald en daarmee de toepassing ontwricht. Vervolgens was de letterlijke tekst van mijn website overgenomen. Tenslotte waren de pictogrammen van de interactiviteitsklassen vervormd. Niemand had mij hier ooit van op de hoogte gesteld en ik had er ook nooit toestemming voor gegeven.
Het was klip en klaar; dit was gestolen van mijn website www.bedrijfsacademy.nl. De plek waar ik alles over H5P in het Nederlands publiceer.

Auteursrecht

Als maker van www.bedrijfsacademy.nl heb ik het volledige auteursrecht. Op de site van https://www.auteursrecht.nl/ staat dat het een automatisch recht is zodra je iets publiceert. Sterker nog: ‘Het recht ontstaat vanzelf, er zijn geen formaliteiten nodig om auteursrecht te krijgen. Je hoeft je auteursrecht dus nergens aan te vragen of te registreren.’  

Mijn reactie

Ik was behoorlijk geïrriteerd over de werkwijze van deze zeer grote organisatie. Willens en wetens heeft dit bedrijf, zonder toestemming te vragen of mij op de hoogte te brengen, o.a. 43 filmpjes bewerkt, omgezet naar mp4-formaat en geplaatst op haar eigen site. Hoe lang was dit proces al aan de gang en wat was de reden om dit te doen? Nergens op hun site was ook maar een bronvermelding of een spoor naar mijn website geplaatst.
Hier moest ik achteraan, want deze handelswijze was onacceptabel.
Ik vroeg mijzelf af wat ik wilde bereiken? In ieder geval dat ze al mijn materiaal: filmpjes, teksten en pictogrammen van hun site zouden verwijderen en wel direct.

Bewijs

Omdat er sprake was van een regelrechte inbreuk op mijn auteursrecht ben ik gaan surfen naar mogelijke vervolgstappen. Al heel snel las ik dat het bewijs van de inbreuk bij mij lag. Dus heb ik  screenshots en screencasts gemaakt van de website waarop mijn filmpjes, teksten en pictogrammen werden getoond. Mocht het nodig zijn dan had ik in ieder geval duidelijke voorbeelden in handen van de schending van mijn auteursrecht.

Contact

Nadat ik had vastgesteld volledig in mijn recht te staan, bewijsmateriaal had verzameld en duidelijk was wat ik wilde bereiken, heb ik contact opgenomen met de organisatie.
Na het inspreken van een voicemail werd ik later teruggebeld. In dat gesprek heb ik gevraagd hoe lang dit al aan de gang was, wie het had gedaan en waarom. Geen van deze vragen werd beantwoord, maar nadat ik duidelijk had gemaakt dat zij een regelrechte inbreuk op mijn auteursrecht hadden gepleegd, werden er namens de organisatie excuses gemaakt. Daarna maakten we een glasheldere afspraak over de datum waarop zij mijn filmpjes, teksten en pictogrammen zouden verwijderen van hun website. De afspraken hierover heb ik dezelfde dag nog in een e-mail bevestigd. Zo stond het maar vast zwart op wit.

Bij controle op de afgesproken dag bleek dat er niets was gewijzigd. Dus ook hier heb ik weer screenshots van gemaakt en mijzelf toen voorgenomen nog maximaal 3 dagen te wachten voordat ik de volgende stap zou zetten. De organisatie was gelukkig zo wijs om binnen die termijn alles te verwijderen. De gevraagde bevestiging dat dit gedaan was, heeft men nooit gestuurd. Blijkbaar was men behoorlijk in de contramine over de hele situatie.

Verder

Je begrijpt dat het geheel mij niet onberoerd heeft gelaten. Mijn werkzaamheden voor H5P in het Nederlands zijn volledig vrijwillig en een bijdrage aan zelfstandig leren en ontwikkelen. Je kunt er gebruik van maken zonder een login of een betaling.

Ik heb besloten mij niet te laten weerhouden door de gehele situatie. Ik ga dus gewoon verder met het vertalen van H5P interacties, het maken van gratis microtrainingen en het creëren van sprekende voorbeelden. Wil jij op een correcte manier gebruik gaan maken van mijn H5P filmpjes, neem dan contact met mij op.