H5P Röntgenfoto | X-ray | 2:15

Vraag

Hoe bestudeer je minieme verschillen?

Plug-in

In deze microtraining geef ik antwoord op de vraag hoe je dat doet met de ‘H5P Röntgenfoto’. Ik ga ervan uit dat je als beheerder de interacties kunt selecteren in de H5P hub. Heb je de H5P plugin nog niet geïnstalleerd in je Moodle (versie 3.11.x of lager) en/of WordPress website, ga dan naar platformen.

Aanleiding

Stel, je koopt een schilderij en wilt zeker weten of het gaat om het origineel of een vervalsing. Door er een röntgenfoto van te laten maken, kun je achterhalen of er bijvoorbeeld wijzigingen in het schilderij zijn aangebracht. Deze pentimenti zijn niet met het blote oog waar te nemen. Pentimento betekent berouw in het Italiaans en de kunstenaar heeft dus tijdens het afwerken wijzigingen aangebracht ter verbetering.
Een prachtig voorbeeld hoe dit duidelijk wordt komt van René Gerritsen. Hij houdt zich bezig met kunst- en onderzoeksfotografie en stelde de foto’s voor deze H5P interactie beschikbaar. Pentimenti geven een goede indicatie dat het werk waarschijnlijk origineel is.

Werkwijze

 

N.B. De interactie is op de publicatiedatum van deze blog nog niet officieel beschikbaar in de H5P-hub.

Voorbeelden

In het eerste voorbeeld is gebruik gemaakt van een normale afbeelding en een röntgenfoto. Met een kleine inspanning vind je vanzelf de verandering in het schilderij waar de schilder ‘spijt’ van heeft gekregen.
In het tweede voorbeeld is gebruik gemaakt van een strijklichtafbeelding en een infrarood. Hiermee kan je andere details vinden, zoals de structuur van de penseelstreken, op de onderliggende laag.

Navigeer over de onderstaande voorbeelden.

 

Voorbeeld 1 – Normaal en Röntgen

 

Voorbeeld 2 – Strijklicht en Infrarood

Klik hierboven op Reuse om de H5P interactie te downloaden. Upload deze naar je H5P-hub en je kunt ermee aan de slag.