H5P Lege velden vullen | Fill the Blanks | 3:05

Vraag

Hoe spreek je de juiste doelgroep aan en achterhaal je de leesbaarheid van een tekst?

Plug-in

In deze microtraining geef ik antwoord op de vraag hoe je dat doet met de ‘H5P Lege velden vullen’. Ik ga ervan uit dat je als beheerder de interacties kunt selecteren in de H5P hub. Heb je de H5P plugin nog niet geïnstalleerd in je Moodle (versie 3.11.x of lager) en/of WordPress website, ga dan naar platformen.

Aanleiding

Elke tekst spreekt een bepaalde doelgroep aan en dat kun je in deze interactie goed duidelijk maken door een afbeelding of video toe te voegen. De mate waarin de tekst geënt is op de doelgroep zal de leesbaarheid ten goede komen. Om dit te kunnen achterhalen kun je een Cloze test (W.L. Taylor, 1953) opzetten. In een tekstblok laat je lukraak en speciaal gekozen woorden weg. Je krijgt dan een zogenoemde gatentekst.  Vervolgens vullen de lezers deze gaten in. Zodra dit volledig is afgerond bepaalt het aantal goed ingevulde woorden de leesbaarheid van de tekst.

Werkwijze

Tijdens het afspelen zal de H5P video je een link tonen. Je kunt deze bekijken door erop te klikken. De video zal automatisch doorlopen.

 

Voorbeeld